Sunday, October 09, 2005

Keagungan Illahi

Di sebalik Kebesaran Ilahi


SEPOHON kaktus yang dahannya membentuk perkataan Allah, sebungkah batu di tengah lautan bagaikan orang sujud, juga masjid yang tidak runtuh selepas kawasan sekitarnya hancur dilanda bencana hanya sebahagian kecil daripada gambaran kebesaran dan keagungan Ilahi.

Ada yang keadaan itu sebagai kebetulan. Namun pada hakikatnya, pasti ada hikmah di sebalik sesuatu perkara yang bukan saja melambangkan kebesaran Allah malah pengajaran yang boleh dihayati daripadanya.

Sebagaimana firman Allah dalam surah Yassin ayat 82 dan 83 yang bermaksud: “Sesungguhnya urusan-Nya apabila Ia mengkehendaki akan sesuatu, hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu ‘Jadilah engkau!’ maka ia terus menjadi. Maka Maha Suci Tuhan yang memiliki dan menguasai sesuatu dan kepada-Nya kamu semua dikembalikan.”

Ayat ini jelas menunjukkan Allah itu Maha Berkuasa dan sebagai makhluk, kita harus menerima hakikat ini dan sesiapa yang dinafikan daripada rahmat wahyu adalah golongan yang amat malang.

Dengan tiga kejadian yang disebutkan sebagai contoh, sebenarnya banyak lagi perkara seumpamanya yang berlaku di persekitaran yang ditemukan kepada manusia bagi mereka menginsafi hakikat diri dan sentiasa tunduk bertakwa kepada Allah.

Kuasa Allah boleh dilihat di mana-mana di alam semesta ini. Bukan setakat daripada kejadian manusia tetapi alam semula jadi - laut, binatang, tumbuh-tumbuhan - malah kejadian cakerawala.

Disebut di dalam al-Quran, surah al-Rahman ayat 3 hingga 6 yang bermaksud: “Dialah yang telah menciptakan manusia. Dialah yang telah membolehkan manusia (bertutur) memberi dan menerima kenyataan. Matahari dan bulan beredar dengan peraturan dan hitungan yang tertentu. Dan tumbuh-tumbuhan yang melata serta pohon kayu-kayan, masing-masing tunduk menurut peraturan-Nya.”

Setiap makhluk ciptaan Tuhan, tunduk sujud dan berzikir setiap saat kepada-Nya, justeru bukan sesuatu yang pelik untuk bertemu dengan pelbagai kejadian melangkaui logik tetapi menjelaskan kebesaran Allah dan kerdilnya umat manusia.

Misalnya, dunia melihat bagaimana Aceh ranap dilanda gelombang tsunami penghujung tahun lalu, tetapi sebuah masjid tetap gagah berdiri walaupun kawasan sekitarnya hancur musnah dilambung bencana yang datang secara tiba-tiba itu.

Sebelum itu sebuah masjid di Bandar Golcuk, di timur Istanbul terselamat dalam kejadian gempa bumi pada 19 Ogos 1999 sedangkan semua bangunan berdekatannya hancur menyembah bumi.

Jika bersandarkan kepada logik sains kejuruteraan, kejadian ini benar-benar memperlihatkan sesuatu yang di luar jangkauan pemikiran manusia malah ia adalah suatu keajaiban. Namun semua ini juga bukan mustahil kerana Allah menjadikan apa yang dikehendaki-Nya.

Walaupun ada kritikan yang cuba menidakkan serta memusnahkan kepercayaan kepada perkara luar jangkauan ini dengan menjadikan logik sains sebagai senjata, tetapi sains dihadkan oleh undang-undang semula jadi yang selalunya dibuktikan sebagai perdebatan yang tidak mantap menentang ‘supernatural’.

Al-Quran yang menjadi mukjizat Rasulullah itu sendiri adalah satu keajaiban dan al-Quran juga adalah senjata paling hebat untuk manusia Islam yang mana ia mengandungi pelbagai ilmu termasuklah sains, sejarah serta hal-hal terkini dan masa depan.

Jika kejadian berkaitan logik kejuruteraan ingin dijadikan perdebatan terhadap betapa tingginya ilmu Allah, banyak lagi kejadian berkaitan sains yang boleh dijadikan iktibar yang secara jelasnya menunjukkan kebesaran Allah.

Antaranya termasuklah kejadian yang dinamakan ‘cat’s eye nebula’ yang mana ia adalah satu dari tompok cerah di langit yang paling kompleks. Fenomena itu dirakamkan oleh pakar astronomi pada 31 Oktober 1999.

Pakar kaji bintang mempercayai objek di tengah yang bercahaya terang itu sebenarnya sistem binari bintang. Perkataan ‘planetary nebula’ yang digunakan untuk merujuk pada objek itu mengelirukan.

Walaupun objek itu kelihatan bulat dan seperti planet dalam teleskop tetapi ia adalah bintang yang diselubungi kepompong gas membuak pada akhir peringkat evolusi stellar.

Hakikat fenomena ini sebenarnya ada dijelaskan di Surah ar-Rahman ayat 37 dan 38 yang bermaksud: “Selain itu (sungguh ngeri) ketika langit pecah-belah lalu menjadilah ia merah mawar, berkilat seperti minyak; maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?”

Hanya manusia yang ingkar saja masih terus untuk mendustakan kebenaran.

Apa yang jelas, fenomena serta kejadian yang ditunjukkan kepada manusia yang sukar untuk dijelaskan dengan akal logik termasuklah pokok yang tunduk seakan rukuk yang ditemui di Sydney Australia juga pokok serta ranting yang membentuk perkataan yang bermaksud Tiada Tuhan Selain Allah dan Nabi Muhammad Rasulullah yang ditemui di Bonn, Jerman, adalah sesuatu yang harus dijadikan ingatan bahawa Allah itu Maha Besar dan tidak ada kuasa yang dapat menandingi kehebatan-Nya.

Ukiran nama Allah pada telur

ENAM tahun lalu, Mikail Guclu, 33 dari The Hague, Belanda membawa telur-telur ayam segar yang dibeli dari sebuah ladang ke kedainya untuk dijual. Bagaimanapun beliau mendapati dua biji telur yang terdapat di dalam bakul itu kelihatan sangat ganjil.

“Ia kelihatan seperti perkataan Arab, tetapi apabila saya amati ia membentuk tulisan Allah,” kata peladang yang mahir empat bahasa itu.

Bagaimanapun pengetahuan Guclu terhadap bahasa Arab amat terhad dan untuk mendapatkan kepastian beliau berjumpa dengan beberapa rakannya.

Jirannya, Mohamad Moncef yang berasal dari Tunisia kemudian mengesahkan corak telur itu membentuk perkataan Allah. Rakannya, Ali Reza Rahiminajed yang berasal dari Iran juga mengesahkan perkara yang sama.

Akhbar The Guardian melaporkan, Guclu percaya apa yang ditemuinya itu tanda kebesaran Allah dan kemuliaan agama Islam dan beliau kemudiannya menyerahkan telur itu kepada masjid berhampiran kediamannya.

Dua hari selepas kejadian itu Guclu menemui pula biji kacang ajaib sewaktu sedang menampinya. Sebelum itu beliau membeli lima kilogram biji kacang dan daripada jumlah itu sebanyak 500 gram biji-biji kacang itu tertera nama Allah.

“Orang mungkin menyangka saya melakukan sesuatu pada biji-biji kacang itu, tetapi saya benar-benar menyatakan ia bukan seperti yang mereka fikirkan, ambil dan tengok jika anda tidak percaya,” katanya.

Katanya lagi, “Saya pernah mendengar kisah-kisah sebegini sebelum ini, tetapi saya tidak sangka ia akan berlaku kepada saya.”

Sisik ikan membentuk tulisan Allah

GEORGE Wehbi yang berasal dari Lubnan dan beragama Kristian adalah seorang kaki pancing. Suatu haru sewaktu sedang memancing di Dakar, Senegal beliau memperoleh hasil yang cukup banyak.

Apabila pulang beliau memberikan ikan-ikan berkenaan kepada isterinya dan sewaktu menyiang ikan-ikan berkenaan isterinya terpegun melihat badan seekor daripada ikan yang ada. Pada beberapa bahagian ikan yang berukuran 50 sentimeter itu terdapat corak seperti tulisan Arab.

Wehbi membawa ikan itu kepada Sheikh Al-Zein yang menjelaskan kepadanya corak itu bukan diukir manusia tetapi terbentuk secara semula jadi yang tertera nama Allah dan Muhammad.

Tingginya khasiat madu lebah

RASULULLAH bersabda: “Sesiapa yang menjilat madu tiga pagi pada setiap bulan akan menghindarkannya dari sakit yang serius.”

Al Quran di dalam Surah al-Nahl ayat 68 dan 69 disebutkan: “Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: ‘Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkan kepadamu’.

“ (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.”

Secara saintifiknya, madu terdiri daripada gula seperti glukos, fruktos dan mineral seperti magnesium, kalsium, sodium, chlorine, sulfur, iron dan phosphate. Madu juga memiliki vitamin B1, B2, C, B6 dan B3 selain cooper, iodine dan zinc dalam entiti yang kecil.

Saintis Amerika juga mengakui kelebihan madu seperti jeli raja, pollen dan propolis yang memiliki keupayaan untuk menyembuh banyak penyakit. Seorang doktor Romania juga menggunakan madu untuk rawatan pesakit katarak dengan 2002 dari 2094 pesakitnya sembuh.

sumber:http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Sunday/Perspektif/20051009132058/Article/

No comments: