Saturday, April 29, 2006

Ujian Allah

Pada 29/4/06 kesihatanku tidak begitu baik. Bulan Okt-Mach, Winter. December Peak Winter. Biasanya org yg tinggal di negara 4 musim ni, Winter mereka dlm depress. April-Musim bunga (spring) bermula, suasana menjadi ceria dengan bunga-bunga mula tumbuh. Musim ini juga orang mula batuk(ada org kata sebab debunga yg berterbangan). Waktu aku ke hospital bagi membuat routine check-up, aku tengok ramai orang tua yang kebanyakkannya batuk yg teruk. Alhamdulillah Allah menganugerahkan kepadaku kesabaran menghadapi segala cabaran hidup. Ya Allah bimbinglah hambamu yang lemah ini kejalan Mu yang benar. Julai musim panas atau summer bermula, waktu ni mata nak kena jaga. Kehidupan zaman kini sunggup mencabar, betullah ibarat "Memegang Islam diakhir zaman ibarat memegang bara api". Untuk selamat kita tidak ada pilihan melainkan berpegang teguh dengan Islam biar apa pun cabaran yang datang. Kesabaran dan keikhlasan amat penting dalam kerja buat kita. Semoga akan mengira amal kebajaikan yang aku buat sebagai amal jariah yang akan membawaku ke syurga Allah. Bagi menutup tulisan aku pagi ini, sakit kerongkong pun dah bertambah maka aku lampirkan maklumat ini semoga ianya menjadiiktibar kpeada kita semua.

Islam bermula sebagai asing dan berakhir sebagai asing.

Sabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam:

Islam bermula sebagai (sesuatu yang) asing dan akan kembali menjadi (sesuatu yang) asing seperti awalnya. Maka berbahagialah orang-orang yang asing itu.[1]

Kemusykilan:

Dalam hadisnya di atas Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam telah meramalkan suasana agama Islam dan umatnya sebagai sesuatu yang asing. Ini selalunya dikaitkan dengan suasana umat Islam yang kecil jumlahnya, terpinggir lagi terbuang. Apakah ini yang sebenarnya dimaksudkan oleh Rasulullah ?

Penjelasan:

Sesuatu yang asing tidaklah bererti sesuatu yang kecil atau terpinggir, ia hanya bermaksud sesuatu yang berlainan daripada sesuatu yang lain. Umpamakan sebuah kedai yang menjual koleksi komik daripada pelbagai judul dan watak tetapi di satu sudut dijualnya kitab al-Qur’an al-Karim. Pasti sahaja kitab al-Qur’an tersebut dianggap “asing” oleh para pengunjung kedai, tak kira sama ada jumlah kitab al-Qur’an yang dijual itu melebihi atau mengurangi jumlah komik yang dijual. Namun keasingan kitab al-Qur’an dalam kedai tersebut tidaklah bererti ianya adalah sesuatu yang memiliki nilai ilmiah dan kebenaran yang lebih rendah daripada judul-judul komik dalam kedai tersebut, bahkan ia adalah lebih utama dan mulia dengan gandaan yang besar.

Demikian juga, apabila dikatakan Islam dan umatnya akan menjadi asing, ia tidaklah bererti keasingan yang memencil atau meminggirkannya. Asing di sini ertinya berlainan daripada lain-lain pola hidup dan adab masyarakat.

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam menyampaikan hadis di atas bukanlah atas tujuan meramalkan sesuatu yang negatif terhadap umat tetapi bertujuan memperingatkan umat bahawa pada satu masa nanti mereka akan hidup di kalangan masyarakat yang sangat buruk adab dan perlakuan mereka. Masyarakat ini pula akan memandang syari‘at Islam sebagai sesuatu yang aneh, ketinggalan dan tidak lagi sesuai dengan peradaban semasa.

Oleh itu hendaklah umat Islam tetap beristiqamah atas ajaran Islam yang asal berdasarkan al-Qur’an dan al-Sunnah serta memelihara diri daripada keburukan pola hidup masyarakat lain mahupun pandangan negatif mereka terhadap Islam. Sikap sebeginilah yang dipuji oleh Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam di akhir hadis di atas: Maka berbahagialah orang-orang yang asing itu.

sumber :http://www.al-firdaus.com/HadisMusykil/tajuk53.htm

6.50am
UK

[1] Sahih: Hadis daripada Abu Hurairah, Ibn Mas‘ud, Anas bin Malik, Salman al-Farisi, Suhal bin Sa‘ad dan Ibn Abbas radiallahu ‘anhum, dikeluarkan oleh Muslim, al-Tirmizi, Ibn Majah, al-Thabarani dan lain-lain. Lihat Sahih Muslim – no: 145 (Kitab Iman, Bab Menjelaskan bahawa Islam bermula sebagai yang asing.......).

No comments: